Назад 1 2 3 4 5 Напред

Съвети за хранене от диетолозите на олимпийците.

Сега е времето да започнете да се храните като професионален спортист! Особено, ако наистина спортувате редовно. В новия си брой списание Fitness е публикувало интервю с няколко експерта, които работят с професионални спортисти. Те дават полезни съвети, за това как да се храните, така че да бъдете по-енергични, по-технични и по-силни. Прочетете ги!
Нищо ново под слънцето - закуската все още остава най-важното хранене за деня. "Една от най-големите грешки, които спортистите правят, е да тичат сутрин, без да са закусили", казва д-р Дан Бинардот, който работи със спортисти-олимпийци по фигурно пързаляне и наблюдава техните хранителни програми.
Другата голяма грешка приемът на малко количество вода. "Питейната вода, по време на интензивна тренировка е нещо страхотно. Атлетите трябва да консумират около 1 унция (28 грама) H2O на килограм телесно тегло, всеки ден", казва Аманда Карлсън-Филипс, която следи храненето на спортистите във Финикс, Аризона и редовно консултира олимпийски състезатели и професионални спортисти.
"Колкото повече цвят има в чинията ви, толкова по-добре", казва Бет Дюри, която работи с жените от отбора по колоездене на САЩ. Тя разкрива, че: "Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите представянето си на състезание, е да сте напълно здрави. Това означава, че имате нужда от едно добро количество антиоксиданти и суперхрани в менюто си. Трябва да включите пълнозърнести въглехидрати, постни протеини и цветни плодове и зеленчуци в своя хранителен режим."

7 храни, които саботират диетата ни
Как да бъдеш здрав вегaн
Предварителното планиране е друга важна стъпка. Това е така според диетоложката Алисия Кендиг, която работи в спортната лаборатория на американския олимпийски център в Колорадо Спрингс, Колорадо. Тя счита, че е важно да си направите своя седмичен план за хранене в неделя, да си напазарувате според него и съответно да се храните по него през цялата седмица. Така ще ограничите приема на случайни, вредни снаксове и храни.
Може да бъде голяма изненада за жените, които непрекъснато опитват различни диети, но експертите съветват да кажете едно голямо „НЕ" на всички диети. "Най-голямата грешка, особено за жените-спортистки, е да намалят приема на калории, ограничавайки храната си. Това води до намалени количества мазнини и въглехидрати в организма, а те са от съществено значение за мускулите, които са натоварвани интензивно. Тогава тялото започва да използва за „гориво" протеините, които пък са част от мускулната маса."
Колкото до въглехидратите, Бинардот казва, че когато приемате прекалено много наведнъж, тялото не може да ги използва всичките и затова ги съхранява като излишна мазнина. Ето, защо трябва да се внимава с тях.
  "Трябва да се съсредоточите върху храненето си всеки ден и да го зареждате с всичко необходимо", казва Карлсън-Филипс.

Няма коментари: