Назад 1 2 3 4 5 Напред

Травми при бягане

Без значение дали се касае за професионалния спорт или за тренировки в свободното време, травмите при бягане са едни от най-честите причини за контузии в областта на долните крайници. Основната част от травмите при бягане са свързани с хроничното пренапрежение на опорно-двигателния апарат (микротравматични заболявания) и по-малко с остри травми като навяхвания, удари и др. Обикновено в професионалния спорт травмите на бегачите се причиняват от свръх големите натоварвания, а в спорта в свободното време най-вече с неподготвените мускули, сухожилия и стави. Засягат се най-вече колянните и глезенните стави и намиращите около тях връзки и сухожилия.
Травми в областта на коляното
Поради това, че коляното е става със сложно устройство, едни от най-честите травми при бягане се получават именно в тази област. Най-често единствения симптом е хроничната болка и оток в областта на коляното и поради това е трудно без допълнителни изследвания да се определи вида на травмата.
Причините за тази болка могат да бъдат:
Остра травма - Получава се при падане или удар в областта на коляното. Характеризира се с болка, оток, кръвонасядане и повърхностни рани.
Хондомалация на колянното капаче (коляно на бегач) - Получава се в следствие на травматизиране на ставния хрущял между бедрената кост и колянното капаче при постоянни повтарящи се движения. За водеща причина се смята неравномерно теглене на главите на квадрицепса. Характеризира се с хронична болка в и около капачето, която се обостря от спорт или продължително статично положение.
Тендинит на пателарното сухожилие (коляно на скачач) - Получава се в следствие на микротравматични увреждания на пателарното сухожилие намиращо се между капачето и голямопищялната кост. Характеризира се с болка под колянното капаче.
Илиотибиален синдром - Получава се в следствие на хронично механично дразнене на сухожилна лента (илиотибиалния тракт), намираща се по външната част на бедрото. Характеризира се в болка във външната странична част на коляното.
Бурсит на коляното - Получава се в следствие на възпаление на някоя от бурсите в областта на коляното. Характеризира се с болка и оток в областта на съответната бурса.
Увреда на менискус - Получава се в следствие на дегенерация на менискуса в следствие на хронично претоварване и травми. Характеризира се с болка в областта на ставната цепка, а понякога и блокажи на колената става.
Поради множеството причини за болката в коляното, е важно да се направи точна диагностика и травмата да бъде лекувана адекватно. В случай на поява на болка в коляното, спортната дейност трябва временно да се спре и да се работи в посока на лечение на проблема.
Травми в областта на глезена и ходилото
Друга област от тялото, която поема голямо натоварване при бегачите, съответно и травми, е тази на глезена на ходилото. Най-често бегачите страдат от болка в областта на глезена, петата и долната част на ходилото. Причини за нея могат да бъдат:
Остра травма - Най-честата острата травма при бягане е свързана с навяхване на глезена при стъпване на криво. Характеризира се с болка, оток и кръвонасядане в областта на глезена.
Тендинит на ахилесовото сухожилие - Получава се в следствие на микротравми и възпаление на ахилесовото сухожилие. Характеризира се болка оток и уплътняване на сухожилието в областта над петата.
Бурсит на ретрокалканеалната бурса - Получават се в следствие на възпаление на бурсата на между ахилесовото сухожилие и петната кост. Характеризира се с болка и оток в съответната бурса.
Плантарен фасциит - Получава се в следствие на хроничното дразнене и възпалението на фасцията по долната част на стъпалото. Характеризира се с болка в долната част задна част на ходилото.
Контузия на петата - Получава се в следствие на поемането на удари от тъканната намираща се под петата. Характеризира се с болка и кръвонасядане в областта на петата.
Травми в областта на подбедрицата
Най-често бегачите страдат от болка в областта на тибията (голямопищялната кост), по предната вътрешна част на подбедрицата. Тази болка най-често е в следствие хроничното пренатоварване на периоста (надкостницата) на тибията и неговото възпаление - периостит. В по-тежките случаи причината за болката може да е свързана и стрес фрактура на тибията.

Няма коментари: